Ga naar home van Bezoekerscentrum de Breek
Home
Activiteitenagenda
Verhuur feestjes
Vergaderen
Uitvaart - Afscheid
Kant-en klare arrangementen
Workshops
Educatie & schoolarrangementen
 Educatie op het erf
 Schoolarrangementen
 Inhoud schoolarrangementen
Geschiedenis
Links
Contact

Er is een hoop te zien en te beleven op en rondom het molenerf:

  • Ontdekroute Etersheimerbraak

Vanuit Bezoekerscentrum De Breek in Etersheim kun je nu de Ontdekroute Etersheimerbraak lopen. Huur hiervoor een tas bij De Breek en ga op pad! De route is 2,5 kilometer lang. In de tas zitten allerlei materialen die uitnodigen om onderweg van alles te ontdekken over natuur en landschap van de Etersheimerbraak. Zo zit er een verrekijker in om vogels te kunnen spotten, maar ook een vergrootglas en een loeppot om insecten te kunnen bekijken. Met een echte Secchi-schijf meet je de helderheid van het water. Op de dijk speur je naar diersporen. Er zijn 15 opdrachten die onderweg kunnen worden uitgevoerd. Je maakt daaruit je eigen selectie. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het Schooltje van Dik Trom. Het schooltje is open elk weekend van 11.00 - 16.00 uur en van 1 mei tot 1 oktober en tijdens voorjaars- en herfstvakantie ook op woensdag en vrijdag.

De ontdekroute is ook geschikt om, in groepjes, met een schoolklas te doen. Er zijn in totaal 6 ontdektassen beschikbaar.

  • Buitenboeken

Op het erf treft u op verschillende plaatsen prachtig geïllustreerde "buitenboeken" vol informatie en wetenswaardigheden over het gebied, de molen, de geschiedenis, de vogels en de flora en fauna. Ook leuk om te gebruiken bij uw puzzeltocht of uitje.

  • Boek 1 'Het diepste punt van Noord-Holland'

Dit boek gaat over het ontstaan van de Etersheimerbraak en omgeving en over hoe de mensen hier in de loop van de eeuwen een bestaan hebben opgebouwd. Duidelijk wordt waarom het diepste punt van Noord-Holland uitgerekend in deze kleine droogmakerij ligt. De zorg voor droge voeten is nog steeds aan de orde van de dag. In het boek worden oude en nieuwe kaarten afgewisseld met handgetekende illustraties.

  • Boek 2 'De molen en zijn bewoners'

De Etersheimerbraakmolen is een poldermolen. Dit boek vertelt zijn geschiedenis van 1632 tot heden. Er wordt uitgelegd hoe de molen er van binnen en van buiten uitziet en hoe alle onderdelen samenwerken om ervoor te zorgen dat er water verplaatst wordt van de laag gelegen poldersloot naar de hoger liggende braaktocht. Ook geeft het een kijkje in het boeiende leven van de molenaars.

  • Boek 3 'Het leven rond 1900'

Het derde boek is vooral een prentenboek. Historische foto's en tekeningen uit de boeken van Dik Trom geven een idee hoe het leven in Etersheim er rond 1900 uit zag. Het gaat over het dagelijkse leven van gewone mensen. Natuurlijk gaat het ook over de kinderen die op de Openbare Lagere School van Etersheim zaten, waar Kieviet 20 jaar lang hoofdonderwijzer was.

  • Waterrad

Op het erf staat een prachtig met de hand gemaakt waterrad. De kinderen kunnen met een ouderwetse handpomp het water in de goten pompen waarna ze het eruit kunnen draaien met het waterrad. Eenzelfde waterrad bevond zich vroeger in de molen. Het waterrad in de molen is vervangen door een vijzel welke u in het groot kunt zien achter de wachtdeuren van de poldermolen op het erf.

  • Lezingen, excursies, exposities en films

Regelmatig worden er lezingen en excursies georganiseerd met een educatief karakter. Tevens wisselt de expositie iedere twee maanden, de ene keer prachtige kunst over het gebied, de andere keer een expositie over bijv. de weidevogels in het gebied. Daarnaast vertonen wij regelmatig films ter lering ende vermaak. Kijkt u hiervoor onder het kopje activiteiten op onze site.

Film, muziek, lezing of theater