Ga naar home van Bezoekerscentrum de Breek
Home
Activiteitenagenda
 film, lezing, muziek of theater
 Exposities
 Evenementen
 Kinderactiviteiten
 Wandelen en fietsen
 Molenmuseum
 Terras
 Diner op NAP
Verhuur feestjes
Trouwen
Vergaderen
Uitvaart
Menulijst
Kant-en klare arrangementen
Workshops
Educatie & schoolarrangementen
Geschiedenis
Links
Contact

Evenementen:

15 en 16 juli Zomerroute Zeevang met op 16 juli het vliegerfestival www.zomerroutezeevang.nl

Zaterdag 15 juli en zondag 16 juli vindt de zomerroute Zeevang plaats.

Van 10.00 tot 17.00 uur bent u welkom bij rond de 30 adressen in Warder, Etersheim, Beets, Oosthuizen, Hobrede, Kwadijk, Middelie. U kunt genieten van kunst, tuinen, bijzondere planten en nijverheid. Onderweg doorkruist u het oer-Hollandse landschap van de Zeevang, met zijn weilanden, vele sloten, grutto’s, tureluurs, kieviten en karakteristieke dorpen.

16 juli Vliegerfestijn rondom de molen tijdens de zomerroute Zeevang

Zondag 16 juli van 11.00 tot 17.00 vindt er rondom de molen een vliegerdemonstratie plaats met Japanse vliegers, bijennesten en historisch westerse vliegers. De toegang is gratis!

Kinderen kunnen ook hun eigen vliegers mee nemen om lekker te vliegeren! Op het terras worden heerlijke pannenkoeken gebakken en uiteraard is er verse appeltaart, tosties en meer lekkers! Ook kunnen de kinderen komen slootje scheppen, klimmen in de klimwand en knutselen!

Vandaag krijgt u een demonstratie van zelfgemaakte Japanse vliegers-naar oude afbeeldingen uit de 18-de en 19-de eeuw. Japan heeft een rijke vlieger-traditie, veel soorten en maten, van 50 cm tot wel 12 meter hoog, rond, vierkant,langwerpig, maar altijd mooi beschilderd gemaakt door Kas Horn.

Daarnaast ziet u de zogeheten bijennestvliegers: Geinspireerd door de merkwaardig ogende vliegers met vierkante doosjes, die de Fransman Joseph Lecornu rond 1900 bouwde, kwam hij midden jaren negentig op het idee hier een variant met 6-kantige doosjes van te maken. Het zijn unieke vliegende kunstwerken met een doorsnede tot 4 meter en een oppervlakte van maximaal 20 vierkantemeter, die voor zover bekend nog nooit door iemand anders zijn nagebouwd. Als het te weinig waait dan zijn deze vliegers zeer geschikt om op de grond te bewonderen. Maar het mooiste is natuurlijk om ze bij een flinke bries het luchtruim te zien kiezen. Dan is een goed grondanker en een paar stevige handschoenen onontbeerlijk om alles goed in toom te houden.

Tot slot kunt u de Historische westerse vliegers bewonderen, de zogeheten eenlijsnvliegers. Naar aanleiding van het Cody manlifting systeem,(in Scheveningen ging een man omhoog in een mand) gingen bij Toon Hannink alle remmen los en moest hij ook ooit ook een dergelijke vlieger maken. Een Cody (een driedimensionale gevleugelde doosvlieger) maken was natuurlijk moeilijk, met een naaimachine omgaan was een ramp, maar met veel vallen en op staan was zijn eerst Cody klaar in de winter dat Evert van Bentheim zijn eerst elfsteden won. Na een aantal Cody's, heeft hij ook andere modellen gemaakt , o.a. Sauls, Roloplans, Monoplans, Uljanins, Nickels, ook hier zijn verschillende replica's bij. Maar ook van de moderne vliegers van spinaker en koolstofstokken gaat zijn hart sneller kloppen, met onderandere de circoflex ,(ringvlieger) met een gemiddelde omtrekmaat van 7,5 meter is dit met andere kleurrijke vliegers een plaatje om te zien. www.zomerroutezeevang.nl

21 en 22 juli Festival Summerbreek

Onder het motto 'Culturele hoogtepunten op Noord-Hollands laagste punt' vindt op 21 en 22 juli bij bezoekerscentrum De Breek in Etersheim de tweede editie van Summer Breek plaats. "Summer Breek 2017 moet binnen het hedendaagse festivalgeweld een rustig alternatief vormen: een intiem en sfeervol muziek-, kunst- en theaterfestival voor het hele gezin waarbij de omgeving een bepalende rol heeft", aldus voorzitter Jurian Kolster. "De Breek is een unieke plek en de mooist denkbare locatie voor een festival: aards en weids. De combinatie van natuur en cultuur op deze prachtige landelijke plek achter de Markermeerdijk, met de molen als ijkpunt, is ons uitgangspunt." Summer Breek wil vooral een festival zijn voor oprechte liefhebbers van eigentijdse muziek, theater en beeldende kunst. Jurian: "We willen onze bezoekers prikkelen en verrassen en onontdekt talent en gedreven makers een podium bieden om nieuw werk te vertonen. Kampvuurconcerten, podiumoptredens, theater in het weiland, kunstprojecten, streekgebonden gerechten en kinderactiviteiten brengen op 21 en 22 juli een vleugje zomerse onbekommerdheid in de Zeevang."

Mocht je het leuk vinden te komen vrijwilligen op ons festival dan ben je van harte welkom!

Zie ook facebook: https://www.facebook.com/summerbreek

En de website: http://summerbreek.nl/

Voor een prachtige impressie van afgelopen editie: https://www.youtube.com/watch?v=AFjq9QRsuI4

Zondag 3 september een vaar- en fietsdag onder leiding van Geograaf Lia Vriend en zeilklipper de Egberdina!

Op zondag 3 september organiseren landschaps-deskundige Lia Vriend en zeilschip Egberdina een afwisselende dag langs de Zuiderzeedijk tussen Hoorn en Edam.

Na een inleiding van Lia Vriend over de zuiderzeekust en de watersnoodramp 1916 zeilen we met de Egberdina over de voormalige Zuiderzee richting Edam. Daar staan fietsen klaar voor een een fietstocht richting Etersheim, waar we de gevolgen zien van eerdere dijkdoorbraken en de 1916- watersnood voor Etersheim. We vinden het diepste punt van Noord-Holland. We lopen over de dijk om een goed overzicht te krijgen van de gevarieerde landschappen rond de dijk. Na een lunch bij de Breek fietsen we terug naar Edam waar we onder het genot van een drankje weer naar Hoorn terug zullen zeilen.

Programma:

  • 9.00 welkom aan boord van de Egbedrina in Hoorn
  • 11.00 Aankomst in Edam
  • 12.00 wandeling over de dijk
  • 13.00 lunch in de Breek
  • 14.00 terugfietsen naar Edam
  • 15.30 zeilen naar Hoorn
  • 17.30/18.00 afmeren in Hoorn

De tijden zijn bij benadering en afhankelijk van de wind. Prijs 75,00 p.p. incl. koffie aan boord. Fietshuur, gids, tentoonstelling en lunch. Aanmelden via wouter@egberdina.nl